• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavnica SNSD-a oplela po gradskoj vlasti: "Banjaluka više nije grad zelenila, nego betona”

Autor Nikolina Damjanić

Banjaluka više nije grad zelenila kao što je bila nekada, postojeći parkovi, drvoredi i aleje ne samo da su ugroženi već se i njihove površine smanjuju, a na sceni je betonizacija, kaže Marijana Kapović Solomun iz Savjeta za ekologiju Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka.

 Marijana Kapovićm Solomun o betonizaciji Izvor: Radenko Kuprešak/Srna

Solomunova je rekla da je gradska vlast pompezno najavljivala da će Banjaluka dobiti nove parkove, skverove, zelene površine, ali da u realnosti od toga nema ništa.

"Svjedoci smo da smo posljednjih godina izloženi ekstremnim temperaturama, pogotovo ljeti, protiv kojih se možemo braniti jedino zelenilom. Svi evropski gradovi okreću agendu od betonizacije i okreću se prirodi, ali, nažalost, u Banjaluci nije tako", rekla je Solomunova na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je dodala da banjalučki parkovi bivaju ispunjeni raznim građevinama od betona, dok su, s druge strane, zapostavljene potrebe građana i stavljene u drugi plan.

Solomunova je navela podatak da su minimalni standardi Evropske agencije za životnu sredinu kojima Banjaluka teži i koje jedan grad mora da ima 10 do 15 metara kvadratnih zelenih površina po glavi stanovnika, a minimalno rastojanje i dostupnost tih površina ne smije biti veće od 300 metara od mjesta stanovanja.

"Raskrsnica kod Univerzitetskog kampusa je raskopana i iščupani su svi drvoredi. Gradilište je opasano žutom trakom i radovi su zaustavljeni, a građani su primorani da udišu prašinu sa tih nedovršenih gradilišta, pa nemamo adekvatan kvalitet životne sredine", navela je Solomunova.

Ona smatra da je u 21. vijeku nedopustivo da u najvećem gradu Srpske 15.000 ljudi u julu danima nema vodu.

"Pitamo se da li se Gradska uprava uopšte konsultuje sa ekspertima u rješavanju ovih pitanja i pitanja iz bilo koje druge oblasti, i na koji način se donose odluke, jer je ono što vidimo na terenu nepovoljno za građane, pošto se sve radi bez njihove saglasnosti i mišljenja", navela je ona.

Solomunova je upitala zašto zelenilo i zelene infrastrukture nisu prioritet za Gradsku upravu, iako se teži evropskim standardima, dodajući da ta pitanja moraju da dobiju značaj i da se o tome konsultuje sa naukom i strukom.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lemi

Ko je ova?

Zole

Kome je taj Kotromanić toliko bitan da se pravi spomenik ogromnih dimenzija, samo u postolje je izliveno preko 50 kubika betona, kome se mi to dokazujemo ili inatimo Ovo mi liči na Skoplje,pogrešni spomenici na pogrešnom mestu

Kebab

Marijani svaka čast na stručnosti i znanju, ali što se tiče politike i djelovanja, velika nula.

Dani

Onaj park koji prave kod Kastela je zaista sami beton. Ne znam ko je to projektovao i što je najbitnije ko je to odobrio. Građanima je samo potrebno da zasadite drveće/ne siječete postojeće bespotrebno, da stavite klupe, da redovno kosite travu, stavite neku česmu ili fontanu i to je to. Čemu park od betona?!

Каспер

Све су то ваше заједничке игре глади... Замајавате народ јер можете тако, нажалост...

MONDO REPORTAŽE