• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemljotres osjetili u Banjaluci, Bihaću, Prijedoru

Autor mondo.ba

Zemljotres koji je potresao centralnu Italiju mogao se osjetiti i u BiH. Instrumenti Republičkog seizmološkog zavoda u Banjaluci podrhtavanje tla registrovali su oko 7.40 časova.

Snježana Cvijić-Amulić, načelnik Odjelenja za opservatorsku seizmologiju, objasnila je razloge što se podrhtavanje tla u Italiji osjetilo i u Bosni i Hercegovini.


"S obzirom da je zemljotres bio jak, on se nakon 60 sekundi mogao osjetiti na teritoriji cijele BiH. Ipak, najčešće su ga osjetili građani na višim spratovima nebodera. Efekat se osjetio na taj način da su se viseći predmeti njihali što je karakteristično za zemljotrese koji se dese na udaljenim epicentralnim zonama", kazala je Cvijić-Amulić za "Klix".

Ako smo u epicentralnoj zoni ili jako blizu nje, objašnjava ona, građani osjete podrhtavanje koje traje svega nekoliko sekundi. S obzirom na udaljenost Italije, ovoga puta je riječ o površinskim talasima koji do BiH dolaze u vidu blagog ljuljanja čak i jednu minutu nakon trenutka zemljotresa.

Podrhtavanje tla uglavnom su osjetili stanovnici zapadnih krajeva, u Bihaću, Prijedoru i Banjaluci, ali i na području južne Hercegovine. 

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kralj

I u teslicu

MONDO REPORTAŽE