• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija hrane u posljednjih godinu dana u Evropi: U Republici Srpskoj 11 odsto i najniža je u regiji

Autor Brankica Spasenić

Stopa inflacije u Republici Srpskoj, nakon prošlogodišnjih rekorda od oko 16,7 odsto, od početka ove godine konstantno bilježi niže vrijednosti, te je u junu ove godine iznosila 6,2 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

 Inflacija Izvor: Shutterstock

Najveći godišnji rast cijena u junu 2023. godine, zabilježen je u odjeljku stanovanje 18 odsto, usljed viših cijena u grupama električna energija i drugi energenti od oko 27,1 odsto i čvrsta goriva od 20,4 odsto, a zatim u odjeljku hrana i bezalkoholna pića 11,1 odsto, usljed rasta cijena u grupama povrće od 27,6 odsto i riba od 21,6 odsto.

Kada se posmatraju podaci EUROSTAT-a, najveću godišnju inflaciju hrane imala je Turska od čak 54 odsto, a slijedi Mađarska sa oko 28 odsto, te Srbija oko 24 odsto. Što se tiče zemalja okruženja, Srbija je imala najveća poskupljenja hrane u posljednjih godinu dana, a Srpska sa 11 odsto, najmanje.

Godišnja inflacija hrane u Hrvatskoj (jun 2023. u odnosu na jun 2022.) iznosila je blizu 15 odsto, u Sjevernoj Makedoniji 13 odsto, Sloveniji 12,7, te u Crnoj Gori 12,2 odsto.

Najmanja poskupljenja hrane zabilježana su u nekim od najbogatijih evropskih zemalja, poput Finske 9,8 odsto, Danske 8,7 odsto, te Švajcarske 5,4 odsto.

Ipak, ovakvi podaci nisu dovoljna utjeha porodicama u RS koje su, prema podacima Saveza sindikata RS, gotovo čitavu jednu prosječnu junsku platu morali dati za prehranu.

Sindikalna potrošačka korpa za jun 2023. godine u RS iznosi 2.472,29 КM i prosječna plata je pokriva sa 51,94 odsto.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.118 КM. Prosječna neto plata u RS isplaćena u junu ove godine iznosi 1.284 КM i veća je za četiri КM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u maju”, naveli su iz Saveza sindikata RS.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE