• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milorad Dodik: Treba ubrzati miran razlaz naroda u BiH

Autor Vesna Kerkez

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da treba ubrzati miran razlaz u BiH i na njenoj teritoriji stvoriti tri nezavisne države, Republiku Srpsku, Herceg Bosnu i državu Bošnjaka.

 Milorad Dodik: BiH treba da bude tri nezavisne države Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Dodik smatra da je održavanje BiH, kakva je sada, pogrešno, da se treba okrenuti realnosti, dodavši da je moguć samo mirni razlaz, pri čemu bi nastale tri nezavisne države – nezavisna Republika Srpska, nezavisna Herceg Bosna i nezavisna država Bošnjaka u BiH.

"To bi učinilo narode spokojnijim, bolje usmjerenim na saradnju", kazao je Dodik u intervjuu za agenciju Srna.

On je ocijenio da veruje da će to vrijeme brzo doći, dodavši da bi Republika Srpska kao nezavisna država sigurno imala bolji standard.

Dodik je naveo da ne vjeruje da će BiH u budućnosti postojati, naglašavajući da se on zalaže za "miran razlaz BiH i etabliranje Republike Srpske kao nezavisne države".

Možda će vas zanimati

"Perspektiva je da se obezbijede neutralni, mirni uslovi za razlaz u BiH. To nije nikakva nasilna secesija, nego proces koji će omogućiti pravo naroda na samoopredjeljenje. To je nešto što jedino vidim u budućnosti u BiH", kazao je srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska će kad-tad biti nezavisna država srpskog naroda i drugih koji u njoj žive.

Govoreći o svojoj ideji spajanja funkcija predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, on je naveo da bi na taj način bila ojačana pozicija RS u svijetu.

"Funkcija koja predstavlja Republiku Srpsku je predsjednik Srpske i bilo bi dobro da Republika i formalno bude predstavljena u Predsedništvu BiH. Time bi poslali poruku da je BiH sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH i da je Srpska primarna politička i društvena zajednica u kojoj se donose odluke, a usaglašavaju se na nivou BiH", pojasnio je Dodik.

(Srna)

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Da li stvarno veruješ u to što pričaš ?

Srbin

Ti bi privatnu državu, ma je li?Komunjara obična, kad te pitaju za četnike onda si dijete Kozare, a ovamo velikosrbski govori, propaganda, a podijelio si srbe kao niko, ali nećeš još dugo...

MONDO REPORTAŽE