• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavak redovne, a potom posebna sjednica Narodne skupštine: Na dnevnom redu samo jedna tačka

Autor Dragana Božić

Nastavak redovne, a potom posebna sjednica Narodne skupštine RS sa samo jednom tačkom dnevnog reda.

 Posebna sjednica NSRS o Šmitu Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Narodna skupština Republike Srpske danas bi na posebnoj sjednici, po hitnom postupku, trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, kojim se propisuje da prestaje obaveza da se u republičkom Službenom glasniku objavljuju propisi i drugi akti koje u okviru svoje nadležnosti donosi visoki predstavnik u BiH.

U obrazloženju ove, jedine tačke na predloženom dnevnom redu sedme posebne sjednice parlamenta, navodi se da su strane potpisnice Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - BiH, Hrvatska, SR Jugoslavija, Federacija BiH i Republika Srpska, u članu 1 u stavu 2 navedenog aneksa dogovorile da "s obzirom na složenost pitanja sa kojima se suočavaju, strane traže postavljanje visokog predstavnika, koji treba biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN".

"A kako bi potpomogao vlastite napore strana, mobilisao i, prema potrebi, koordinisao aktivnosti organizacija i agencija koje su uključene u civilne aspekte mirovnog rješenja, izvršavajući zadatke koji su mu povjereni rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN", navodi se u skupštinskom materijalu dostavljenom povodom održavanja posebne sjednice.

U tom dokumentu se ističe da se Kristijan Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH, budući da nije imenovan u skladu sa članom 1 stav 2 Aneksa 10, te da zbog toga Srpska više neće objavljivati njegove propise i druge akte u Službenom glasniku.

U prijedlogu izmjene navedenog zakona je, između ostalog, propisano da se iz njega brišu odredbe koja propisuju obavezu da se u Službenom glasniku Republike Srpske objavljuju propisi i drugi akti koje u okviru svoje nadležnosti donosi visoki predstavnik u BiH.

"U članu 2 propisano je da zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske", navodi se u dostavljenom skupštinskom materijalu za održavanje posebne sjednice.

Odredbama Ustava Republike Srpske propisano je, između ostalog, da se prije stupanja na snagu, zakoni, drugi propisi i opšti akti državnih organa objavljuju u odgovarajućem službenom glasilu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je ranije da su izmjene predmetnog zakona potrebne radi regulisanja da se u Službenom glasniku Srpske ne objavljuju odluke visokog predstavnika koji nema legalitet, a ovim aktom regulisaće i nemogućnost inkriminacije radnika i direktora Službenog glasnika.

Sedma posebna sjednica parlamenta Srpske trebalo bi da bude održana poslije nastavka treće redovne sjednice i apsolviranja jedine preostale tačke dnevnog reda - Izbor i imenovanje.

Nastavak redovne sjednice zakazan je u 10.00 časova. 

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE