• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konaković nakon sastanka u Briselu: Svi se slažu da strane sudije treba da odu, ali ne i kada

Autor Nikolina Damjanić

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković rekao je danas u Briselu da se svi slažu da strane sudije treba da odu iz Ustavnog suda BiH, ali da se politički akteri ne slažu oko tajminga njihovog odlaska.

 Konaković na sastanku u Briselu Izvor: jorisvo/Shutterstock.com

Konaković je nakon sastanka lidera političkih stranaka iz BiH sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem naveo da je na sastanku razgovarano i o onome o čemu se slažu, ali i o onome o čemu se ne slažu lideri političkih partija iz BiH.

"Najveća vrijednost ove naše priče je što, bez obzira na okolnosti, tenzije, nerazumijevanje i nesporazume, mi stalno sjedamo i pokušavamo naći kompromise koji bi BiH značajno približili EU, a samim time značajno poboljšali uslove ljudima koji žive u BiH", rekao je Konaković novinarima.

Konaković je istakao da je BiH dobijanjem kandidatskog statusa i najboljim izvještajem o napretku u istoriji dobila uslovno otvaranje pregovora, te izrazio nadu da će formalni pregovori sa EU o priključivanju BiH početi u decembru ove ili martu naredne godine.

On je podsjetio da BiH godišnje u EU izveze 75 odsto ukupnog izvoza, te da BiH nema drugu opciju.

Konaković, koji je i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara, dodao je da posebnih problema nema u vezi sa zakonima o sprečavanju pranja novca i o sprečavanju sukoba interesa, s obzirom na to da na tim pitanjima nema političke pozadine, zbog čega bi političari iz BiH mogli isporučiti ono što od njih traži EU.

Govoreći o OHR-u, Konaković je rekao da postoje jasno propisani uslovi za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika, te da BiH nije ispunila ništa da bi se to uradilo.

On je naglasio da političari u BiH sada moraju pokazati liderstvo, te rješavanjem manjih problema graditi međusobno povjerenje kako bi se teške teme lakše rješavale.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Ako neko ne zna kad su trebali otici onda cu ja reci. Davno jos., ali Bih je protektorat zato takvo nesto nije moguce. I onda nam pricaju o nekakvoj demokratiji a oni u zivotu demokratiju nisu sproveli u djelo.

MONDO REPORTAŽE