• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković na "Invest forumu": RS ima najpovoljniju poresku politiku u Evropi i višak električne energije

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je održavanje prvog "Invest foruma" u Banjaluci dokaz da Srpska apsolutno nije u izolaciji i blokadi, već da je poželjna destinacija za strane i domaće investitore.

 Invest forum Izvor: Srna/Darko Šavija

Višković je u obraćanju na forumu rekao da se time ruše i demantuju određeni stereotipi, te pozvao investitore da iskoriste priliku da ulažu u Republiku pod izuzetno povoljnim uslovima.

On je istakao povoljnu poresku politiku Srpske, geografski položaj, podsticaje za privredu i njen tehnološki razvoj, nisku cijenu energenata i slično.

"Republika Srpska je apsolutno spremna za strane investitore. Naša poreska politika je najpovoljnija u Evropi i šire, podstičemo privrednike i s njima sarađujemo i na planu povećanja plata i kako bismo zadržali radnike na ovim prostorima", rekao je Višković.

Pročitajte i ovo

On je dodao da je prednost za investitore i to što postoje brojne odluke Vlade o podršci i olakšicama za investitore i privrednike, uključujući povrat poreza i doprinosa za novozaposlene radnike.

"Drago mi je da su strani investitori izjednačeni sa domaim, te da su svi poželjni. Ne prihvatam tezu jeftina radna snaga, jer mi imamo stručnu kvalifikovanu i dobru radnu snagu koja može doprinijeti da investicije budu plodonosne i dobre, a čemu prilagođavamo i domaći obrazovni sistem u smislu radničkog osposobljavanja", podsjetio je premijer Srpske.

Na "Invest forumu" u Banjaluci, na kojem učestvuje više od 300 privrednika iz 20 zemalja, Višković je poželio dobrodošlicu investitorima i pozvao ih da ulažu u energetske projekte, čiji je fokus na gasu, solarnoj i hidro-energiji, kao i poljoprivredi.

Prema njegovim riječima, prednost je da Srpska, među rijetkima, "ima viškove električne energije", što omogućava da investitorima ponudi više nego konkurentne cijene te energije, kao i cijenu gasa.

On je napomenuo da se u Srpskoj u roku od nekoliko dana može registrovati privredni subjekat.

"Ponoviću, dobrodošli ste u Srpsku, bićemo vaš partner i nećete pogriješiti ako investirate kod nas", poručio je Višković u obraćanju na prvom "Invest forumu" koji organizuju Vlada Srpske i Investiciono-razvojna banka (IRB) Srpske.

Vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac rekao je u obraćanju da prisustvo brojnih stranih privrednika na manifestaciji na kojoj se promovišu investicioni potencijali Republike Srpske potvrđuje da je Republika dobro mjesto za investicije.

Izvor: Srna/Darko Šavija

On je tokom obraćanja na forumu naveo da Srpska ima brojne pogodnosti za investiranje i u odnosu na zemlje u regionu, te da je cilj ovog foruma da to bude istinski i svuda prepoznato.

"I cijena električne energije kod nas je povoljna, što može pozitivno da utiče kada je riječ o privlačenju stranih investicija. Dakle, cilj je da uspostavimo saradnju na planu investicija", rekao je Vrhovać i pozvao investitore da iskoriste priliku i investiraju u Srpsku.

Predsjednik Savjeta stranih investitora Područne privredne komore Banjaluka Edin Dacić rekao je da bi strane investitore u Srpsku, između ostalog, mogla da privuče niska cijena električne energije, povoljan geografski položaj i dobra poreska politika.

"Politika i realni sektor treba da što više sarađuju radi povećanja plata i zadržavanja radnika na ovim prostorima", naveo je Dacić.

On je dodao da je na ovom planu potrebno što više raditi na kvalitetnom obrazovanju i osposobljavanju radne snage.

"Želim poručiti potencijalnim investitorima da iskoriste ovu priliku za ulaganje u Srpsku jer svi relevantni ljudi u Srpskoj na ovom planu mogu da odgovore na njihove zahtjeve i potrebe", rekao je Dacić.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da ovdašnja poslovna zajednica ima dobru saradnju i komunikaciju sa institucijama Srpske koje su obezbijedile povoljno poslovno okruženje i spremne su da prihvate strane investicije.

"Cilj je da privredni ambijent bude bolji i na usluzi privrednicima. Cilj je i da strani privrednici kažu šta očekuju od Srpske u smislu da svoj novac ulože kod nas jer Srpska zaista ima dobru klimu za investiranje kao i ambijent, povoljnu poresku politiku i opredijeljenost školstva da obrazuje kadrove potrebne privredi. Želimo da zajedno razvijamo privredu Srpske", rekao je Ćorić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da su investicije, domaće i strane, najvažnije za Srpsku i njen privredni razvoj.

"Cilj je da se razmišlja o svim investicijama, domaćim i stranim, a odnos prema domaćim investicijama je povoljan", naveo je Trivić i dodao da dolazak stranih investicija doprinosi privrednom, tehnološkom i svakom drugom razvoju Srpske.

(SRNA/MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE