• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović odgovorio Čoviću: Hrvati nisu diskriminisani, imaju više pozicija od Srba i Bošnjaka

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da nisu tačne tvrdnje lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da su Hrvati diskriminisani i da je Vašingtonski sporazum predviđao paritet Bošnjaka i Hrvata.

 Izetbegović odgovorio Čoviću: Hrvati u BiH nisu diskriminisani Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

"Tim sporazumom je predviđeno da će u Vladi Federacije BiH biti trećina Hrvata, što je sada približno tako", rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu.

On navodi da od stotinu bitnih pozicija na nivou BiH Hrvati imaju 34, Srbi i Bošnjaci po 33, što je, kako kaže, protiv zakona.

"Na nivou Federacije BiH imaju više od 50 odsto tih pozicija u odnosu na ono što Ustav propisuje", rekao je Izetbegović.

On kaže da Bošnjaci "trpe situaciju u kojoj je Hrvatski narodni sabor stopirao implementaciju izbornih rezultata, a sada govore da neće biti izbora nikako…".

Izetbegović navodi da bi Kristijan Šmit mogao intervenisati ukoliko ne bude obezbijeđen novac za opšte izbore u BiH.

"Ne vjerujem da će Šmit intervenisati po pitanju Izbornog zakona. Ali ukoliko se desi da novac za izbore ne bude obezbijeđen, mislim da će tu intervenisati", rekao je Izetbegović.

On je rekao da SDA podržava odluku Centralne izborne komisije BiH o raspisivanju opštih izbora u oktobru i odluku Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa po pitanju izmjena Izbornog zakona koje je predložio HDZ, a podržali delegati iz SNSD-a.

"Najaktuelnije je pismo gospodina Čovića u vezi sa odlukom CIK-a da se krene u izborni proces. Čović je, nažalost, iznio niz neistina i prijetnji. Prva je da je HDZ htio ukloniti diskriminaciju, što nije istina. Da je usvojen prijedlog HDZ-a i SNSD-a nikada presude Evropskog suda za ljudska prava ne bi bile implementirane", rekao je Izetbegović.

On je ocijenio da retorika predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića "šteti odnosima BiH i Hrvatske".

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE