• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trgovinski haos nakon državnog udara u Gvineji: Cijena aluminijuma najviša u posljednjih 13 godina

Autor Dušan Volaš

Cijena aluminijuma skočila je juče na najviši nivo u posljednjih 13 godina. Kako prenosi AFP, do ovoga je došlo nakon puča u Gvineji, inače zemlji koja je najveći kineski dobavljač boksita, rude koja se koristi za proizvodnju aluminijuma.

 Cijena aluminijuma najviša u posljednjih 13 godina Izvor: Envato

To je izazvalo veliku zabrinutost za snabdijevanje u najvećoj potrošačkoj zemlji - Kini, a imajući u vidu već postojeća ograničenja proizvodnje, ali i logistička ograničenja.

Cijene aluminijuma u ​​Šangaju porasle su danas, 9. septembra, na svoje najviše vrijednosti u proteklih više od 13 godina, piše Fajnenšel post.

Medij navodi da je cijena aluminijuma na Šangajskoj berzi dostigla 22.075 juana (3.416,18 USD) po toni, što je najviši nivo od jula 2008. godine, prije nego što je popustila na 21.935 juana (3394,77 USD) po toni, a i dalje u porastu od 0,9%, prenosi B92.

Uz to, na Londonskoj berzi metala cijena aluminijuma popela se za čak 1,5% na 2.798 USD po toni, što je nivo koji nije bio zabilježen od maja 2011.

Konsultantska kuća Aladdiny saopštila je da kinesko čvorište aluminijuma Guangsi nastavlja sa mjerama koje su prošle sedmice objavljene prema zahtjevima topionica da zadrže proizvodnju u septembru na najviše 80% prosječnih mjesečnih nivoa u prvoj polovini 2021. godine.

U međuvremenu, zaostaci u isporukama uvoza uoči praznika od 1. do 7. oktobra u Kini dodatno su "pojačali" ograničeno snadbijevanje, pri čemu su zalihe aluminijuma u ​​skladištima Šangajske berze najniže od decembra 2020.

"Svi pokušavaju da dobiju najraniji brod kako bi izbegli haos prije ili tokom pauze za Dan državnosti. Do kraja ove nedjelje mislim da će nalet isporuka utihnuti", rekao je jedan trgovac iz Singapura.

Rast cijene aluminijuma mjesecima je podržan ograničenjima proizvodnje u Kini, dok je posljednji rast cena podstaknut pomenutim političkim previranjima u Gvineji.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE